viernes, 11 de marzo de 2016

Diario biblioviajero #12 - 13 còmics amb el professor Tornassol (català)

El diario biblioviajero será una sección que presente crónicas (mías) sobre experiencias que me hayan sucedido y que tengan algo que ver con el mundo de la literatura, el del manga o el del cine: crónicas de días especiales, premios, respuestas a preguntas... básicamente todo lo que es "otras cosas".
Avui vinc a parlar-vos del meu Treball de Recerca. Pels qui no ho sabeu, el TR és un treball que es fa a Batxillerat durant un any sencer. Jo l'he fet amb una amiga sobre el professor Tornassol, de Tintín.

He pensat que potser algun amant de Tintín és seguidor del meu blog i pot interessar-li tota la nostra feina. I per a tots aquells que no sou fans de Tintín, us recomano moltíssim la sèrie de còmics.

La cosa és que vaig fer un article per la revista QL (del Què Llegeixes) d'aquest Hivern 2016, perquè m'ho va proposar la Mixa. Us el comparteixo a continuació perquè sapigueu una mica més del meu treball, i aprofito per recomanar-vos la revista a tots.

Qui no coneix els meravellosos còmics de Tintín? El peculiar traçat d’Hergé (l’autor), juntament amb les seves entretingudes històries, l’estricte rigor històric i científic i l’amagada crítica de certs esdeveniments contemporanis l’han convertida en una de les sèries d’historieta europees més importants del segle XX. L’estudi que s’ha fet de Tintín és increïblement extens, molt més que el d’altres sèries d’èxit com ara Astèrix i Obèlix.

Quan la meva companya i amiga Maria i jo, a 1r de Batxillerat, ens vam trobar en el complicat moment d’escollir el tema pel nostre Treball de Recerca, només sabíem que volíem informar-nos sobre quelcom entre científic i literari, per unir les nostres dues grans passions. Vam sospesar molts temes diferents, però cap ens acabava de convèncer. Va ser llavors quan el nostre tutor, Albert Balasch, a qui aprofitem per agrair tota l’ajuda que ens ha proporcionat, ens va proposar fer un treball sobre el professor Tornassol: un reconegut i original científic del món del còmic, o més ben dit de l’art, perquè Tintín és una petita obra d’art.

El nostre objectiu? Realitzar un detallat retrat del cèlebre professor, amb l’esperança de conèixer tots els racons de la seva personalitat: els seus trets principals, les seves relacions, les seves aparicions, la seva raó de ser, els seus precedents i, naturalment, els seus invents. 

El procediment? Fer un minuciós buidatge de totes les escenes en què apareix, i complementar-lo amb el que se’n sap d’ell gràcies a coses que fa o que diu, amb entrevistes a Hergé, amb reflexions nostres, amb el que en diuen altres personatges i amb altres treballs i llibres dins l’àmbit tintinaire. També vam comptar amb una entrevista a Joan Manuel Soldevilla, tintinòleg (estudiós de Tintín) català amb una obra força extensa i tintinòfil (amant de Tintín) des de ben petit.

El resultat? Una redescoberta dels còmics de Tintín, perquè llegir-los de gran no és el mateix que llegir-los de nen. I també un reivindicació de la importància del nostre estimat Tornassol: un personatge esplèndid, complex, politècnic i molt més profund del que la seva sordesa i el seu estar sempre a la lluna semblen afirmar. 

Per acabar, en adonar-nos que aquest treball no tenia cap sentit sense un suport digital, perquè una sèrie com Tintín es nodreix de les associacions i pàgines web que trobem a la xarxa, vam crear un blog. Per a llegir el treball es pot accedir a tot el seu contingut a través del menú horitzontal de la capçalera, cosa que recomanem. També es pot, si es vol, descarregar el treball en format pdf a la pàgina inicial. 

Convidem a tots els entusiastes de Tintín a donar-hi un cop d’ull. Segur que a partir d’ara no tornareu a mirar a Tornassol amb els mateixos ulls. I a aquells que encara no heu llegit la sèrie... com, que no l’heu llegida? I a què espereu?


Per acabar us deixo una frase del professor a Hem caminat damunt la Lluna, que tanca el nostre treball i on exclama: “És meravellós!... És prodigiós!... És increïble!... Dir que en pocs minuts o bé estarem caminant damunt la Lluna o bé estarem tots morts. És meravellós!...”. La frase ho diu tot, de Tornassol, és clar. Mostra la seva passió, la seva curiositat i el seu punt de bogeria tan i tan tendre.

Espero que us animeu a llegir el nostre treball i que us agradi. Visca Tintín!

Fins una altra, biblioviatgers!

2 comentarios:

  1. Hola Kim!

    A mi m'agradava llegir els còmics d'en Tintín quan era més petit i em sembla molt interessant que el vostre TdR anés sobre en Tornassol!
    Ara mateix em passo pel vostre blog a xafadejar una mica i em descarrego el pdf del treball per mirar-me'l amb calma.
    Visca Tintín!

    Una abraçada, Kim! Ens llegim!

    ResponderEliminar
  2. Ja saps que m'agrada molt el vostre TR. Sou unes guapes totes dues (i el Tornassol també, però d'una manera diferent!)

    Petonets i fins dilluns :)

    ResponderEliminar


¡Gracias por comentar!
- Eres libre de decir lo que quieras, siempre y cuando seas respetuoso
- No se aceptan comentarios íntegramente de "spam"
Dicho esto, nos leemos.